Thursday, November 20, 2008

Ur djupen ropar jag till dig


Här är några rutor från min senaste serie Gestalt. Det var så roligt att rita slem att jag bestämt mig för att ge slem en framträdande roll i alla mina serier framöver.

Titeln på min bok är nu också klar. Den kommer att heta Ur djupen ropar jag till dig som rubriken sa nyss. Det är ett citat från Psaltaren i Gamla Testamentet, som är full av den här sortens desperata rop på hjälp till en gud som aldrig svarar:

"Ur djupen ropar jag till dig, Herre
Herre, hör mitt rop,
lyssna när jag bönfaller dig!"
(130:1-2)

Jag är inte den enda som stulit därifrån, Psaltaren har inspirerat såväl Martin Luther som The Melodians (By the rivers of Babylon). Men mest känt är nog ändå the big C's förtvivlade skrik på korset: "Min Gud, min Gud, Varför har du övergivit mig?", lånat från Psaltarens tjugoandra psalm. "Det är det nog ingen som märker" tänkte han kanske. Ganska fantasilöst måste jag säga. Visst, man kan inte vara originell hela tiden och man måste ju få låna sånt som låter bra. Men just dina sista ord tycker jag ändå att du måste komma på själv. Det behöver inte ens vara särskilt smart eller slagfärdigt, berätta en dålig vits eller vad fan som helst, bara den är din egen. Och om du nu för allt i världen inte kommer på något, så skrik bara "aaaargh!" eller dylikt. Det kommer att låta unikt så länge det kommer från hjärtat, och det kommer det säkert att göra.

7 comments:

jan said...

Sa nar kommer den??

Benjamin said...

Typ till vårenish

Anonymous said...

big c kanske hade likadant hjärta som dom som skrev psaltarn! va va va!

Benjamin said...

Ja, det är möjligt att han hade ett likadant hjärta som dom som skrev psaltarn.

Kolbeinn said...

Det är svårt att hitta ett bättre tema än slem. Slem är både roligare och intressantare än det mesta där ute!

Hans said...

Jag hörde att Persbrandt har den frasen tatuerad över hela torso. Bra reklam! I alla fall om man råkar vara i närheten av Persbrandt när han har bar överkropp. Räkna alltså med att stockholmska tjejer i åldern 16-23 kommer att utgöra din största målgrupp framöver.

Benjamin said...

Neej. Du skojar med mig va?