Friday, February 20, 2009

Tysken, dansken och Bellmans begravning


Är det nån som vet ifall rubriken är korrekt formulerad, när det rör sig om en trippelbegravning? Jag frågade två personer och de hade olika förslag, så jag förlitade mig på den språknördigaste av dem.

12 comments:

jan said...

Jag missförstod. Men jag är inte språknörd, kanske därför. Du borde kanske ha frågat den med medelmåttigast språkkunskap. Alltså den som skulle kunna säga medelmåttigast.

jan said...

HALLÅJA det ligger ett JEVVLIGT snyggt omslag upp på galago.se och du säger ingenting?!

Hans said...

Grymt deffad!

Språkvårdskommittén mvh Horassen said...

Rubriken antyder att en tysk och en dansk bevistar Bellmans (sorgliga)begravning. Om alla de tre nämnda skall i graven på en och samma gång (vilket bilden visar) kommer du lättats undan med "Begravningen av tysken, dansken och Bellman".

Pontus L said...

Genitiv-s på alla tre hade varit korrekt, men det är mer förvirrande och därför skojigare att behålla det som det är. Man kan ju tänka sig att "tysken och dansken och Bellman" är ett vedertaget gruppnamn, som "svenne och Lotta" eller "Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tick" och då vore det ju inte konstigare med ett enda övergripande genitiv-s än om man skulle skriva "SAABs begravning" t ex.

Benjamin said...

Jag hade missat att omslaget blivit officiellt. Det var minsann inte det lättaste att få tag på en manlig anorektisk modell. Blev tvungen att nöja mig med en vanställd.

Tack för tipsen, Horace och Pontus!

Horassen said...

Är mycket imponerad av herr Pontus L:s analys av genitiven och vill gärna antyda att en stol i min lilla akademi kan bli tillgänglig för Er - i sinom tid.

Hans said...

"Benjamin Stengård, svensk serieskapare född 1980" står det på Seriewikin. På CDON: "Benjamin Stengård (född 1978) bor i Malmö". På en tredje sida: "Benjamin Stengård, född 234 f Kr, ritar serier". Förvirringen är total.

Benjamin said...

Fast det står ju klart och tydligt i samma text att det rör sig om boken "Från djupet ropar jag till dig". Det rör sig naturligtvis om en annan Benjamin Stengård.

Hans said...

Ah, såklart. Sen finns ju även den misshandelsdömde suputen Benjamin Stengård (född -79). Hans debutalbum "Försupen sopar jag till dig" kommer under hösten hösten. Men det ska mest vara osammanhängande kladd, vad jag har hört.

Anonymous said...

ma sjekke:)

Anonymous said...

http://eekshop.com
Financial Concerns
Though an all in one contract has to be that in place,a number of different times an all in one surrogate mother will go out and buy herself to the left to have medical money owed after an all in one road trip often full - blown Sometimes some bad debts are to put it simply an fault,but take heart numerous dates and times intended parents need to certainly not complete their financial obligations and going to be the surrogate will be the forced for more information regarding pay the bills or at best face damage to understand more about the puppy credit report.